maanantai 28. syyskuuta 2015

TOYGIANTS (Daniel & Geo Fuchs) Porin taidemuseossa

Porin Päivä on siitä hieno asia, että yhteen viikonloppuun on mahdutettu monenlaista viihdykettä pitkin kaupunkia. Viikonloppuna oli 55. Porin Päivä ja oman viikonloppuni kruunasi ilmainen sisäänpääsy Porin taidemuseoon ja Satakunnan Museoon. En ole ollut erityisen aktiivinen museovierailija, mutta viime vuosien aikana olen vähän herännyt vierailemaan eri näyttelyissä.

Vierailin Porin taidemuseossa nyt toista kertaa (ensimmäinen kertani oli tasan vuosi sitten). Olen odottanut Daniel & Geo Fuchs: Toygiants näyttelyä kesästä lähtien, mutta halusin säästää kokemuksen syksylle. Toygiants koostuu valokuvamuotokuvista ja -asetelmista, joiden kohteina on erilaiset figuurit, keräilyhahmot ja lelut.

Näyttely oli hieno kokemus ja hauskinta oli bongailla isoista asetelmista tuttuja tai muissa asetelmissa toistuvia hahmoja. Yksi suosikeistani oli yhteiskuva Saksikäsi Edwardista ja Andy Warholista, jonka voi käydä kurkkaamassa taiteilijoiden omalta nettisivulta. Museokaupassa oli myynnissä oheistuotteita ja ostinkin itselleni uuden hiirimaton ja postikortin. Hiirimatto sattui kohdalle juuri sopivasti, sillä vanha lensi hetki sitten roskikseen pienen vesivahingon vuoksi.


Samasta tilasta löytyi samoilta tekijöiltä myös toinen näyttely, Forces and Explosions, joka koostui kuvista ja videomateriaalista koskien armeijaa ja sotavoimia. Itseäni ei liiemmin kiinnostanut hävittäjät ja muu vastaava, mutta yhden seinän kokoelma oli pysäyttävä. Moniin erilaisiin ja erikokoisiin kehyksiin oli koottu upeita kuvia erilaisista räjähdyksistä ja savupatsaista ja kokonaisuus oli niin hieno!

Roger Ballenin Shadow Land oli myös hieno näyttely. Ballenin mustavalkoiset kuvat olivat osin vähän häiritseviä, mutta osaa olisin voinut jäädä katselemaan pidemmäksikin aikaa. Portrait of sleeping girl oli ehdottomasti suosikkini ja sen voi käydä kurkkaamassa täältä (sivun ensimmäinen kuva).

Satakunnan Museossa hienointa oli Poriportraits. Tuomas ja Aliisa Sinkkosen näyttely koostuu muotokuvista, jotka on otettu 1850-luvulla kehitetyllä märkälevy-kollodion -menetelmällä ja lopputulos on upea. Anssi Kela oli erityisen synkkä näky. Kannattaa kurkata vaikka Instagramista #poriportraits.

Daniel & Geo Fuchs: Toygiants ja Forces and Explosions Porin taidemuseossa 12.06.2015 - 17.01.2016.
Roger Ballen: Shadow Land - Varjojen maa Porin taidemuseossa 25.09.2015 - 17.01.2016.
Tuomas & Aliisa Sinkkonen: #PORIPORTRAITS Satakunnan Museon Pajassa 22.9. - 18.10.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti